9 Aralık 2009 Çarşamba

KURU PATLICAN DOLMASI (ZEYTİNYAĞLI)


Geçen cumartesi en yoğun günlerimden biriydi.Gelen siparişler hem meze hemde pasta olunca bayağı bir yoğunluk yaşadım.
Beni bayağı bir yoran kuru patlıcan dolması oldu.Aslında yapımı çok kolay fakat patlıcanlar inatla haşlanmak istemediler.Tam bir saat tencere kaynayıp,hiç bir yumuşama göstermeyince doğal olarak panik oldum.Ve aklıma ilk gelen en yakın canım arkadaşım Nimet'i aradım,( kendisi yemek konusunda uzmandır ama bir türlü bir blog açmayışından şikayetçiyim)Bana hemen 'patlıcanları düdüklü tencere pişirmemi'söyledi.Benim aklıma gelmediği gibi,gelsede erir korkusuyla asla cesaret edemezdim.
Sonuçta siparişi verenlerin dediklerine göre,harika,süper bir dolma olmuş.(Bunları sizinle paylaşmak istedim,bir gün başınıza gelirse,düdüklü tencerede 15-20 dk. haşlayın yeterli.
Gelelim tarife............
Malzemeler,
50 adet kuru patlıcan
1.5 su bardağı pirinç
büyük boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı silme yenibahar
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı dolusu kuru nane
tuz,zeytinyağı
Yapılışı,
Soğanları ince kıyın ve zeytinyağında kavurun,kavrulduktan sonra salçaları ilave edin,karıştırın.Yıkanmış ve sıcak suda bekletilmiş pirinci ilave edip, biraz daha kavurun.Tuzunu atıp bir bardak sıcak su ilave edip,yarı pişirin.Ocağın altını kapatın,baharatları ilave edip,karıştırın, demlenmeye bırakın.
Yıkanmış ve haşlanmış(patlıcanları bir gece önceden suda bekletirseniz daha çabuk haşlanırlar) patlıcanları soğuk suya tutun ve bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun.Yayvan bir tencereye balık sırtı şeklinde dizin.1.5 su bardağı su koyun,üzerine az zeytinyağı gezdirin ve yaklaşık 20-25 dk. kısık ateşte pişirin.Soğuyunca ağız kısımlarına kırmızı biberle kapak yapın....